Тунели ще съкратят пътя от Синдел до Карнобат

Средна скорост от 130 км./ч. ще развиват влаковете по линията Синдел - Карнобат след приключване на реконструкцията и модернизацията на трасето, съобщи генералният директор на Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) Антон Гинев. Дължината на пътя е 104 км. Проектът, който се изпълнява на части, ще бъде приключен в края на 2009 г. Той предвижда удвояване и електрифициране на трасето между двете гари. Стойността на проекта е 50 млн. лв., като до момента са инвестирани 25 млн. лв. Остатъкът от парите е предназначен за изпълнение на най-тежките части от линията, които пресичат същинската част на Източна Стара планина, уточни Гинев.

Основната част от проекта е прокопаването на три тунела. Те ще бъдат в участъка между селата Дъскотна и Лозарево. Тяхното изграждане е започнало още през 80-те години на миналия век, но заради липса на средства работата по тях е била замразена. Сега от трите в експлоатация е пуснат само вторият, уточни директорът на Държавно предприятие Транспортно строителство и възстановяване (ДП ТСВ) - клон Варна, Пламен Петков. Третият тунел е изграден и по него има нужда от довършителни и обезопасителни работи. Предстои проектът му да бъде осъвременен, тъй като той трябва да бъде свързан с останалата част от трасето, където се предвижда изграждането на общо 6 моста.

Проблем има при изграждането на първия тунел. Той е дълъг 2.614 км, а при прокопаването му строителите са се натъкнали на подземно езеро, което значително оскъпява проекта. Сега езерото непрекъснато трябва да се изпомпва. Тръжната процедура за изграждането на този тунел вече е приключила и има избран изпълнител. От него остава да се изградят близо 1.9 км от двете му страни. Новият геодезически проект е на софийската фирма Крампа инженеринг. Той предвижда изправяне на трасето. Сега по тунел 1 се извършват само аварийни ремонти, като целта е да не се срути вече изграденото, каза Петков. Същинската работа се очаква да започне до няколко месеца, а след приключването й разстоянието между Карнобат и Синдел ще бъде допълнително скъсено с около 5.5 км.

В момента по новото трасе между Карнобат и Синдел в експлоатация е пусната само едната линия от жп участъка над яз. Цонево между селата Търнак и Аспарухово. Тя е и електрифицирана, уточни Пламен Петков. До края на март по втората линия също ще бъде положена контактна мрежа. Така на практика линията ще бъде и удвоена. Електрифицираният участък е дълъг малко повече от 11 км и включва и три естакади над яз. Цонево, който спестяват досегашното заобикаляне на трасето край водоема. Според НКЖИ пускането в експлоатация на естакадите спестява по над 300 хил. лв. годишно за поддържането на железния път в отсечката. Близо 4 млн. лв. обаче е струвало на компанията ежегодното укрепване на слабите места по линията около яз. Цонево, спестените пари за просрочени ремонти и загубите от намаляване на скоростта на движение. На определени точки от пътя повече от 30 години се поддържа и денонощно наблюдение. Заобиколното трасе изобилства и с дълбоки изкопи, пропадащи насипи, сложни криви с малък радиус и др., което намалява максимално заложената скорост над два пъти до 40 км/ч.

Проектът за удвояването и електрифицирането на жп линията Карнобат - Синдел ще "затвори" и големия удвоен електрифициран жп пръстен София - Мездра - Горна Оряховица - Синдел/Варна - Карнобат/Бургас - Пловдив - София. Целта на модернизацията е да се насърчат превозите по европейския транспортен коридор 8 от италианското пристанище Бриндизи до Бургас и Варна.

в-к Дневник

Публикувана на: 14.01.2008г. 11:00ч.